Uyap Vatandaş Portal
tarafındanYayınlanma Tarihi: 30/01/2021Kategoriler: Uyap Yardım2 yorum on Uyap Vatandaş Dosya İnceleme Nasıl Yapılır? #2Etiketler: , , , 730 kelimeOkunacak süre 3,1 dakika.Okunma: 3166

Makale başlıkları:

Sosyal medya kanallarımız:

Makale başlıkları:

Makaleyi paylaş

Merhabalar sevgili okuyucu. Daha önceki yazımızda müvekkillerimizin hukuki işlemlerini takip etmekte zorlandıklarından ve bu sorunlarına ilişkin çözüm olacak Uyap Vatandaş Portalı‘nı yüzeysel olarak incelemiştik.

Bu yazımızda ise Vatandaş Portal‘da biraz daha derinlere inerek hakkımızda açılmış dava dosyalarını yahut şahsi olarak davacısı olduğumuz dosyaları nasıl inceleyeceğimizi uygulamalı olarak göstereceğiz. Öncelikle bir önceki yazıda kırmızı kutu içerisine aldığımız fotoğrafa geçelim.

Uyap Vatandaş

Uyap Vatandaş

Açılmış yahut açılacak dava dosyalarımız hakkındaki neredeyse bütün işlemleri bu menüler aracılığı ile yapabilmekteyiz. Soldaki menü içerisinde tıklamış olduğumuz “Dosya İşlemleri” menüsüne tıkladıkladıktan sonra açılan pencerede “Yargı Türü” ve bahsi geçen yargı türü içerisinde hangi mahkeme olduğu seçilerek bütün dosyalara ulaşmak mümkün olacaktır. Bir örnek ile devam edelim…

Uyap Vatandaş

Uyap Vatandaş

Yukarıdaki resimde kırmızı ok işareti ile belirttiğimiz sekmelerin ne anlama geldiklerini açıklayarak başlamak en doğru yol olacaktır. Ok işaretlerinin altlarında numaralandırma yaptık o numaralar ile tek tek açıklamalarımızı yapacağız.

→1 numaralı ok işareti ile belirtilen sekmede sorguladığınız dosya kategorisinin durumuna göre; davalı yahut davacı, katılan yahut sanık gibi taraf rolünüz belirtilmektedir.

→2 numaralı ok işareti ile belirtilen sekmede ise dosyanızın görüldüğü mahkemenin hangi numaralı ve neredeki mahkeme olduğu gösterilir.

→3 numaralı ok işareti ile belirtilen sekmede dosyanız mahkemede bir esas numarası alır. Esas numarasını dava dosyanızın ismi olarak düşünebilirsiniz. Dosya numaranız bu sekmede yer almaktadır.

→4 numaralı ok işareti ile belirtilen sekmede dava dosyanızın türü bulunmaktadır.

→5 numaralı ok işareti ile belirtilen sekmede dosyanızın açılış tarihi gibi bilgiler bulunmaktadır.

→6 numaralı sekmede yine dosyanızın açık yahut kapalı olduğunu; istinaf yahut temyiz aşamasında mı bulunduğu kontrol edilmektedir.

Yaptığımız bu kısa açıklamalardan sonra portalın dosya inceleme kısmındaki küçük ayrıntıların mantığını kavradığımızı düşünüyorum. Artık kabataslak bilgilerini ancak görebildiğimiz dosyamızın içine girmenin vakti geldi. 7 numaralı ok işareti ile gösterdiğimiz butona tıklayarak artık spesifik olarak incelemek istediğimiz dosyanın içerisine giriyoruz.

Uyap Vatandaş

Uyap Vatandaş

Şimdi yukarıdaki resimde gördüğümüz ok işaretlerinin gösterdiği sekmelerden “Taraf Bilgileri” sekmesi gördüğünüz üzere ayrıntılı olarak tarafları ve varsa vekillerini göstermektedir.

Evrak kısmına en son değineceğiz.

“Safahat” kısmında kronolojik olarak dosya içerisinde yapılmış olan işlemleri göreceğiz.

“Evrak Gönderme” kısmını bir başka yazımızda açıklayacağımız üzere, evrak gönderme işlemlerimizi gerçekleştirebileceğimiz sekmedir.

“Ödeme” sekmesinde ise yapılacak işlemleri yahut dosya harçlarını yatırabileceğimiz ödeme portalı özelliğini taşımaktadır.

“Tarh ve Reddiyat” bilgileri kısmı ise yapılan bu ödeme işlemlerinin ayrıntılarını takip edebileceğimiz sekmedir.

Ok işareti ile gösterdiğimiz sekmeleri kısaca açıkladıktan sonra geldik “Evrak” sekmesine…

“Evrak” sekmesi sanıyoruz en çok zaman geçireceğiniz yer olacak. Anlatmaya başlamadan önce bir resim ile görselleştirelim…

Uyap Vatandaş

Uyap Vatandaş

İncelenecek olan dosyaların niteliğine göre içeriği değişmekle birlikte dosya içerisindeki bütün evraklar burada görünecek, eklenecek evraklar ise buraya eklenecektir. Dilekçeler, kararlar, raporlar ve diğer bütün belgelerinizin hepsini bu kısımda bulabilirsiniz.


Genel Uyarı: Yazılarımızda gördüğünüz eksiklikleri ve genel eleştirilerinizi gelişimimiz açısından iletmeniz bizi çok mutlu edecektir. Sizden sonra yazılarımızı okuyacak kişilerin tahmini olarak akıllarına takılabilecek soruları da yazımız altına yorum olarak yazarsanız onlara da en kısa zaman da bir cevap vererek, hukuki konularda oluşturmak istediğimiz ayrıntılı kaynakları geliştirmemize yardımcı olmanızı ümit etmekteyiz.

Makaleyi paylaşmak İçin:

2 Yorum

  1. şahin yılmaz 17/01/2024 at 9:15 AM - Reply

    Merhaba uyapa girdiğim zaman mükerrer dosyaları nasıl görebilirim nasıl anlayabilirim ?

    • Av. M. Furkan Gür 23/01/2024 at 4:42 PM - Reply

      Merhabalar. Mükerrer dosya olmasından kastınız nedir? Hukuk sistemimizde aynı konuda tekrar dosya olması mümkün değildir.

Yorum yazın

Gaziantep Avukat Muhammed Furkan Gür

Av. M. Furkan Gür

Öncelikle Gaziantep ve bölge illerinde, belirli konularda ise tüm Türkiye'de profesyonel avukatlık hizmeti vermekteyiz. Özellikle çalıştığımız avukatlık alanları; boşanma avukatlığı, ceza avukatlığı, tazminat avukatlığı, gayrimenkul avukatlığı, şirket ve işçi avukatlığı alanlarıdır.