Gaziantep Avukat Muhammed Furkan Gür
tarafındanYayınlanma Tarihi: 22/07/2022Kategoriler: Aile Hukuku, Boşanma Davaları0 Yorum on Boşanma Sonrası Velayet İşlemleri475 kelimeOkunacak süre 1,9 dakika.Okunma: 2138

Makale başlıkları:

Sosyal medya kanallarımız:

Makale başlıkları:

Makaleyi paylaş

Boşanmanın bir sonucu da velayet işlemleridir. Çekişmeli boşanma davasında ayrı anlaşmalı boşanma davasında ayrı şekilde bu süreç ilerler.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA VELAYET :

Anlaşmalı boşanma davası için dava esnasında tarafların her konuda anlaşması gerekmektedir buna müşterek çocuğun velayetinin kimde kalacağı da dahildir. Ancak anlaşmalı boşanma davası ile boşanan çiftlerden birisi herhangi bir zaman aşımına tabii olmadan boşanma sonrasında velayet davası açabilir. Çocuğun bakım ve gözetimi ihmal ediliyor, çocuğun sağlığı ve kişisel gelişimi tehlike altına girmişse velayetin değiştirilmesine uygun dava açabilecektir. Velayet konusunda çocuğun menfaati ve üstün yararı gözetilecektir. Yeni doğmuş bir bebeğin emzirme dönemi ve süt dönemi bulunmaktadır. Anne bakımına muhtaç bir yaştadır, bu nedenle olağan dışı bir neden olmadıkça velayet anneye verilmektedir. Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarında kardeşlerin ayrılmaması ilkesi gözetilmektedir. Bu nedenle mahkeme tarafından kardeşler hakkında verilen velayet kararında yalnızca bir ebeveyne velayet hakkı verilmektedir.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVALARINDA VELAYET:

Boşanma davalarını çekişmeli hale getiren en büyük sorun velayetin kimde kalacağı konusudur. Çekişmeli boşanma davalarında velayet alabilmek için mahkemeye sunulmuş olan şartların incelenmesi gerekmektedir. Velayet davaları genellikle çok çetrefilli geçen ve anlaşmanın çok zor olduğu davalardır. Bu noktada çocuğun velayetini alabilmek için ona bir takım iyi şartları sağlamak gerekmektedir. Bu yüzden hem anne hem de baba velayet konusunda eşit haklara sahiptir. Ancak anneniz bazı durumlarda bir adım önde olduğunu görebiliyoruz. Çocuğun anneye olan ihtiyacı özellikle psikolojik danışmanlar tarafından da babaya olan ihtiyacından biraz daha fazla olarak görüldüğü için anne çoğu zaman bir adım önde olur. Velayetin anneden alınıp babaya verildiği durumlar da vardır. Buna göre eğer çocuk 12 yaşına geldiyse ve annesi ile yaşamak istemiyorsan, bu durumda velayet babaya verilmektedir. Ayrıca annenin ekonomik durumu yeterli değilse, genel ahlak ilkelerine aykırı bir yaşama sahipse ve de madde bağımlısı ise yine velayetin babaya verilmesi gerektiğini görüyoruz. Bu şekilde sonuçlanan davalardan sonra, velayeti alamayan kişinin çocuğu belli günlerde görme hakkı ortaya çıkıyor. Bu günlerin hangisi olacağı ve sıklığı ise mahkeme tarafından belirleniyor.

VELAYET İŞLEMİ SÜREÇLERİ:

Velayet davaları zor ve uzun süren davalardır kesinlikle bir hukuk bürosu ile anlaşılması gerekmektedir. Bu süreç ciddi manada uzayabilir 1 yıla yakın ortalama sonuç süresi vardır.

Makaleyi paylaşmak İçin:

Yorum yazın

Gaziantep Avukat Muhammed Furkan Gür

Av. M. Furkan Gür

Öncelikle Gaziantep ve bölge illerinde, belirli konularda ise tüm Türkiye'de profesyonel avukatlık hizmeti vermekteyiz. Özellikle çalıştığımız avukatlık alanları; boşanma avukatlığı, ceza avukatlığı, tazminat avukatlığı, gayrimenkul avukatlığı, şirket ve işçi avukatlığı alanlarıdır.