Boşanma davası nasıl açılır? Yazımızda merak ettiklerinizi anlaşılır bir şekilde cevaplamaya çalışacağız. Yazımızı inceleyerek bir boşanma avukatı ile yahut kendi başınıza süreci nasıl yönetebileceğinize ilişkin merak ettiğiniz cevapları bulacaksınız.
Hukuk sistemimiz ayrıntılı usül kuralları barındırdığından boşanma davasını açarken yahut yürütürken hak kayıplarına uğramamak adına mutlaka profesyonel destek almanızı öneririz. İnternet aramalarında ulaştığınız bilgiler çoğu zaman size davayı yürütme konusunda bir yetkinlik kazandırmayacak ve neticede hak kayıplarına neden olacaktır. Unutmayın her dava parmak izi gibi bir diğerinden farklılık arz etmektedir. Dolayısıyla hiçbir davada tek bir kural yapılacak tek bir şey uygulanacak tek bir yöntem bulunmamaktadır.
Bunun yanında eğer maddi durumunuz davayı açmanıza yahut devam ettirmenize bir engel teşkil ediyorsa “adli yardım” kurumundan yararlanabileceğinizi unutmayın. Linkini verdiğimiz yazımızda ayrıntılı bir şekilde açıkladığımızdan bu yazımızda tekrar ayrıntılarına girmeyeceğiz. Maddi imkansızlıklar nedeniyle dava açmayı erteliyorsanız mutlaka yazımızı incelemenizi öneririz.
Boşanmak için ilk olarak ne yapmak gerekmektedir?
Kolayca anlaşılabilmesi açısından hukukçu gözüyle evliliğin ne demek olduğunu kısaca ifade ederek başlamak gerekmektedir. Evlilik birliğini kurmak yahut sonlandırmak sizin özgür iradeniz ile gerçekleşmekle birlikte, bu işlemler devletin hukuk yolu ile denetlediği işlemlerdir. Dolayısıyla boşanmak için ilk olarak evlilik birliğinizi sonlandırmaya yönelik sağlam bir irade ortaya koymanız gerekmektedir.
Halihazırda ortaya koyduğunuz bu iradeyi zihninizdeki “Ben gerçekten boşanmak istiyorum!” düşüncesi ile özdeşleştirebilirsiniz. Bu kararınızdan sonra ise evlilik birliğinizi sonlandırmak için ilgili kanalları bu konuya dair bilgilendirmeniz gerekmektedir. Bu bilgilendirme işleminde ise “boşanma dava dilekçesi”ni kullanıyoruz. Düzgün bir şekilde hazırlanmış boşanma dava dilekçesinin görev ve yetkili makamlara iletilmesi ile artık malumunuz olan boşanma sürecini başlatmış olmaktasınız. Yazımızın devamında aklınızdaki birçok soruya cevap vereceğiz. Şimdilik belirli bir düzen içerisinde önemli noktalara cevaplar vererek ilerleyelim…
Boşanma davasında vekalet nasıl çıkarılır?
Eğer davanızı bir avukat vasıtasıyla sürdürmek istiyorsanız boşanma davası için seçtiğiniz avukatınız sizin adınıza işlem yapabilmesi için bir vekalet çıkartmanız gerekmektedir. Ancak süreci bir avukat vasıtasıyla sürdürmeyecekseniz yazımızın bu kısmını atlayabilirsiniz.
Diyelim ki artık boşanmaya karar verdiniz. Görüşmelerinizi yaptığınız avukat ile anlaştınız ve artık dava sürecinin başlatılmasını istiyorsunuz. Bu durumda anlaştığınız avukatın sizin adınıza işlem yapabilmesi ancak vekaletname ile mümkün olabilecektir. Vekaletnameyi sizin davanızda kapıyı açan bir anahtar olarak düşünebilirsiniz.
Vekaletname Türkiye sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarımız için noterler aracılığı ile çıkarılmaktadır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ise yetkilendirmek istedikleri avukatları gösterecek vekaletnameleri konsolosluklarımız vasıtasıyla çıkarabilecektir.
Vekaletnameler çoğunluklar genel nitelik taşısalar da boşanma davası, velayet gibi sınırlı konularda özel olarak vekaletname çıkarılması ve vekaletnamenin taşıması gereken bütün unsurları eksiksiz taşıması gerekmektedir. Boşanma davası için çıkarılmasını istediğiniz vekaletnamede, yetkilendirmek istediğiniz bütün hususları tek tek belirtmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda 2 tane fotoğraf götürmeniz de zorunludur. İstediğiniz hususu gittiğiniz notere belirttiğinizde kendileri sizin ihtiyacınız olan vekaletnameyi çıkaraklardır.
Sizden kimlik bilgilerinizi ve vekaletname ile yetkilendireceğiniz avukatın bilgilerini ve fotoğraf isteyeceklerdir. Bu işlemler gerçekleşirken avukatınızın yanınızda bulunma zorunluluğu bulunmamakla birlikte vekaletname işlemlerini avukatınızın yokluğunda da gerçekleştirebilirsiniz.
İstenilen bilgileri noterliğe bildirip, nakit olarak vekaletname ücretini ödediğinizde artık davanızı yürütmesi için avukata anahtarı teslim etmiş olacaksınız.
Boşanma davası için gerekli evraklar nelerdir?
Boşanmak için gerekli evraklar kısaca şu şekilde sayılabilir:
- Boşanma Dava Dilekçesi
- Kimlik veya pasaport
- Vekille birlikte açılıyorsa boşanma dava vekaletnamesi
- Gerekli harç ve gider avansının yatırıldığına dair makbuzlar
- Dava dilekçesinde belirtilen ve hazır olan deliller ve dilekçe ekleri
Boşanma davası açmak için birazdan bahsedeceğimiz boşanma dilekçesi yanında, kimliğiniz ve yine yazının devamında bahsedilen mahkeme harç ve masraflarına yetecek paranın yanınızda bulunması gerekir.
Bunların yanında zorunlu olmamakla birlikte dilekçenize ekleyeceğiniz evrak, belge, delil, fotoğraf vs. varsa davayı açarken dosyaya ekleyebilirsiniz. Bunların yargılamanın devamındaki süreçte dosyaya eklenmesi de mümkündür. Boşanmak için gerekli evraklar bunlardan ibarettir.
Boşanma davası açmak için nereye başvurmak gerekir?
Peki geldik boşanma davası nasıl açılır sorusunu cevaplamaya… Boşanma davası açmak için eşlerden herhangi birinin bulunduğu yerdeki adliyeye başvurarak yahut son 6 ay içerisinde ikametgahınızın bulunduğu yerdeki adliyeye başvurarak davanızı açabilirsiniz.
Dava dilekçesini hazırlarken muhatap olarak Aile Mahkemesini göstermek zorundasınız. Ancak küçük yerlerde aile mahkemelerinin bulunmaması halinde asliye hukuk mahkemeleri, aile mahkemesi sıfatıyla davanızı yürütecektir. Dolayısıyla dava dilekçenizde aile mahkemesi sıfatıyla, asliye hukuk mahkemesi olarak belirtmeniz gerekmektedir.
Dava dilekçenizi ön büro yahut tevzi bürosuna götürerek, gerekli harçları da yatırdıktan sonra davanızı ilgili birimlere iletmiş olacaksınız.
Boşanma davası açmak için ne kadar para ödemem gerekir?
Boşanma davaları açılırken her yıl değişen miktarda bir harç parası ödemek ve gider avansı adı altında yapılacak tebligat benzeri masrafların karşılanması adına sizden bir miktar para istenecektir. İstenecek meblağı tam haliyle Uyap Vatandaş sitesinden E-Devlet ile giriş yaparak hesaplatabilirsiniz. Uyap Vatandaş portalın nasıl kullanılacağını ise ilgili yazılarımızda açıklamıştık.